Проживання

Скільки коштує проживання в Словацькій Республіці?

 

Аналізом витрат групи студентів – членів нашої організації ми дійшли до висновку, що студенту для проживання в Словаччині (на даний момент зібрані дані тільки студентів ВНЗ у місті Кошіце) потрібно від 110 до 230 євро в місяць. Сума коливається в залежності від ВНЗ, в якому студент вчиться, та від гуртожитку, в якому проживає. Це середня сума в місяць, і потрібно зазначити, що в перші 1-2 місяці потрібно розраховувати на вищі витрати. Це пов’язано з тим, що деякі послуги, оплата яких входить в цю суму, оплачуються в певних ВНЗ на декілька місяців наперед.

Суми, які стали основою для розрахунку:

  • Проживання (в гуртожитку): 50 – 65 євро/місяць
  • Інтернет + послуги в гуртожитку: 3 – 5 євро/місяць
  • Транспорт (громадський): 10 євро/місяць
  • Харчування та дозвілля: 40 – 150 євро/місяць
  • Посібники, телефон...: 10 – 20 євро/місяць.

Які умови проживання в гуртожитках?

Гуртожиток - це не батьківський будинок, це головне, що потрібно пам’ятати.  

Важливим є те, що студент має можливість мешкати у відносно доступному житлі з прийнятними умовами проживання. 

Якість і умови проживання в гуртожитку залежать від університету, в якому ви навчаєтесь, але, як правило, гуртожиток має блочну систему (кожний блок складається з двох кімнат), де в кожному блоці проживають четверо/шестеро студентів - одна кімната на двох/трьох осіб, одна душова кімната і один туалет на блок. 

Кухня і пральня - одна на поверх. У кімнатах не передбачені холодильники, але в деяких гуртожитках встановлюється один холодильник на блок.

В кімнатах розміщені ліжка, столи, полиці та шафи для одягу.
Інтернет проведений всюди, але за нього зазвичай потрібно платити (від 10 до 50 євро на семестр, в залежності від гуртожитку).

Також можна придбати власний холодильник - ціни в Словаччині на маленькі холодильники коливаються від 80 до 160 євро. 

Законні підстави для проживання в Словаччині.

Для в’їзду на територію Словаччини потрібна Шенгенська віза (тип С) або національна віза (тип D). Віза надає студенту право перебувати на території Словаччини певну кількість днів (кількість днів наведена у візі). Якщо Ви вже використовували вашу шенгенську візу перед в’їздом до Словаччини, рекомендуємо Вам використати для перевірки кількості днів (скільки днів Ви можете перебувати в шенгенській зоні) "шенгенський калькулятор": (http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html).

Після в’їзду до Словаччини студенти повинні зробити собі дозвіл на тимчасове проживання. Дозвіл на тимчасове проживання надає Вам право перебувати на території Словаччини необмежену кількість часу (кількість днів обмежена лише терміном Вашого навчання). 

Відповідно до діючого законодавства Словаччини тимчасове проживання для студентів не вимагається протягом перших 90 днів перебування та території Словаччини. Умовою є виконання інших вимог, встановлених законом (наявність дійсної візи, оголошення свого перебування на території Словаччини, тощо). Відповідно до наведеного, у студента є 90 днів (або менше – відповідно до кількості днів у візі) для того, щоб подати документи в поліцію та отримати тимчасове проживання. Поліція має законний 30-денний строк для прийняття рішення про надання (або відмову) тимчасового проживання. Виходячи з власного досвіду, рекомендуєм студентам подавати документи на тимчасове проживання якомога скоріше. У зв’язку з тим, що в Словаччині проживає та вчиться велика кількість закордонних студентів, у вересні та жовтні місяці поліція перенавантажена та не встигає приймати рішення про надання тимчасового проживання. В поліції є законні способи, як цей процес затягнути.

Після прийняття рішення про надання Вам тимчасового проживання поліція замовляє виготовлення документу про тимчасове проживання (картки). На виготовлення картки поліція має ще 30 днів. Бувають моменти, коли поліція дотримується і цього терміну.

Якщо у Вас закінчуються дні у візі і Ви ще не отримали карточку з тимчасовим проживанням, рекомендуємо Вам з'ясувати в поліції, чи було прийняте рішення про надання Вам тимчасового проживання. Якщо рішення було прийняте, а карточка ще в процесі виготовлення, це дає Вам законну підставу для перебування в Словаччині і більшу кількість днів, наведених у вашій візі (рекомендуємо Вам взяти довідку про надання тимчасового проживання – її виготовляє поліція і коштує вона 3 Євро). Якщо рішення ще не прийняте і у Вас закінчилися дні у візі, Ви перебуваєте на території Словаччини нелегально.

Як було вказано вище, після прийняття рішення про тимчасове проживання Ви перебуваєте на території Словаччини легально, навіть якщо Ви не маєте на руках карточку. Проблема в тому, що у випадку вашого від'їзду з території Словаччини після закінчення терміну дії Вашої візи, Ви не маєте законної підстави для повернення до Словаччини. Рекомендуємо Вам ретельно і заздалегідь планувати своє перебування. Якщо Ви знаєте, що Вам потрібно виїхати зі Словаччини і є ризик, що ви ще не будете мати карточку, рекомендуємо Вам замовити експресне виготовлення карточки (коштує 24,50 євро, виготовлення карточки - до 2 робочих днів). Експресне виготовлення карточки потрібно замовити перед тим,  як поліція замовить виготовлення Вашої карточки. Якщо Ваша карточка вже замовлена та є в процесі виготовлення, поміняти простий спосіб виготовлення на експресний режим не вдасться.